17 mei Winterhardheid planten
Lang niet alle planten zijn winterhard. Maar wat is dat eigenlijk en wat kun je doen om te voorkomen dat planten die niet winterhard zijn ’s winters kapot vriezen?
Wat is winterhardheid?
Met winterhardheid wordt bedoeld of een plant al dan niet tegen de vorst bestand is. Een plant die winterhard is kan in principe prima tegen vorst, terwijl een plant die niet winterhard is bij geringe temperaturen kapot kan vriezen en zal sterven. Merk op dat winterhardheid niet altijd betekent dat de plant altijd boven 0 graden Celsius kan overleven. Vaak vriezen bepaalde cellen in de planten al kapot bij enkele graden Celsius boven nul en verdient het dus de aanbeveling om bij naderende kou al beschermende maatregelen te nemen.
Kan ik planten beschermen tegen de vorst?
Er zijn diverse manieren om planten te beschermen tegen vorst. Je kunt bijvoorbeeld planten ’s winters naar binnen halen, waar het over het algemeen hopelijk niet zal vriezen. Je weet zo zeker dat de plant het voorjaar zal halen zonder kapot te vriezen.
Een andere manier is om bij geringe vorst de planten in te pakken. Ingepakte planten houden beter hun warmte vast dan planten die niet worden ingepakt, waardoor ook deze de winter kunnen overleven en in het warmere voorjaar weer verder kunnen groeien.
Houd er echter wel rekening mee dat inpakken van planten slechts werkt bij geringe vorst. Wanneer het harder gaat vriezen zal de kou toch in de verpakking doordringen en de plant doen bevriezen. Je kunt hier eigenlijk weinig tegen doen, tenzij je een verwarmingselement bij de plant aanbrengt – wat eigenlijk geen doen is.
Al met al is de beste optie om planten die verplaatsbaar zijn het huis in te brengen en daar te laten overwinteren. Vaste planten kun je het beste inpakken en hopen op het beste.